dermatologi

Kako vam lahko dermatologi pomagajo ohraniti zdravje in videz

Dermatologi so zdravniki, ki se ukvarjajo z zdravljenjem bolezni kože, las, nohtov in sluznic. Rešujejo lahko tudi kozmetične težave, pomagajo poživiti videz kože, las in nohtov. Oseba lahko obišče dermatologa, če ima težave s kožo, lasmi ali nohti. Koža je največji organ v telesu. Je tudi prva obrambna linija pred patogeni in poškodbami ter je lahko dober pokazatelj splošnega zdravja. Pomembno je vedeti, da imajo dermatologi polno licenco ali potrdilo, preden jih obiščete. Nekateri zdravniki v zdraviliščih in kozmetičnih klinikah se imenujejo dermatologi, vendar nimajo potrebne akreditacije.

Kaj lahko delajo in odkrijejo dermatologi na vaši koži?

Dermatologi morajo imeti veliko poglobljenega kliničnega znanja, vključno na primer z različnimi notranjimi zdravstvenimi težavami, ki lahko povzročijo kožne simptome. Dermatologi lahko zdravijo več kot 3000 bolezni. Če vzamemo za primer akne, ki so med najpogostejšimi težavami s kožo zaradi različnih vzrokov, ki lahko povzročijo različne vrste mozoljev. Nekateri ljudje doživljajo brazgotine, nizko samopodobo in druge zaplete.

dermatologi
Dermatitis je vnetje kože in običajno povzroči otekanje s srbečim izpuščajem. Obstajajo različne oblike, vključno z atopijskim dermatitisom, ki je najpogostejša vrsta ekcema. Glivične okužbe so pogoste in včasih prizadenejo kožo, nohte in lase. Skupina kvasovk, imenovana Candida, lahko povzroči širok spekter glivičnih okužb, vključno z ustnim soorom, lišaji, atletskim stopalom in balanitisom, kar zdravijo tudi dermatologi.
Ali je izpadanje las tudi problem kože?
Izpadanje las ima veliko ljudi. Izpadanje las lahko povzroči tudi vrsta zdravstvenih težav, vključno z naglavnimi ušmi, ki vsako leto prizadenejo približno veliko otrok starih me 3 in 11 let. Bradavice so nalezljive, benigne kožne tvorbe, ki se pojavijo, ko virus okuži zgornjo plast kože. Dermatolog lahko uporabi različne tretmaje za odstranjevanje trdovratnih bradavic. Dermatologi obravnavajo tudi zdravstvene težave, ki poškodujejo kožo okrog in pod nohti. Vraščeni nohti, glivične okužbe in različna druga stanja lahko povzročijo to škodo.

Bolezni kože, ki so navzven zelo vidne

Vitiligo vključuje izgubo kože melanina, pigmenta. Posledično so nekateri deli kože svetlejši od drugih. Psoriaza je kronična avtoimunska motnja, ki pospeši rast kožnih celic, kar ima za posledico zaplate kože, ki so lahko debele, rdeče, vijolične ali srebrnkaste in luskaste. Obstaja več vrst luskavice, katero zdravijo dermatologi.
Rozacea povzroča rdečico na obrazu, včasih z izboklinami, napolnjenimi z gnojem, vidnimi krvnimi žilami in otekanjem vek. Simptomi se lahko razširijo iz nosu in lic na čelo, brado, ušesa, prsni koš in hrbet. Pasovec ali herpes zoster je virusna okužba in povzroči izpuščaj, ki je lahko boleč. Lahko izzveni v nekaj tednih brez zdravljenja, vendar lahko zdravniški poseg pospeši okrevanje in prepreči zaplete, ki so lahko resni, zato obiščite dermatologa. Dermatologi so usposobljeni tudi za tovrstne kožne bolezni.
Kožni rak je izjemno pogost in nevaren. Najpogostejše oblike so bazalnocelični karcinom, melanom in ploščatocelični karcinom. Dermatologi uporabljajo vrsto medicinskih postopkov za zgodnje zdravljenje te zahrbtne bolezni, ki je lahko usodna in se jo mora zdraviti čim prej, da je zdravljenje uspešno. Zdravila in neinvazivne terapije lahko zdravijo številne kožne bolezni, druge pa zahtevajo bolj invazivne pristope. Ti postopki se lahko izvajajo v ambulanti, na primer v zdravniški ordinaciji, ali v bolnišnici.

Kaj so kemični pilingi kože

To vključuje nanašanje kemične raztopine, ki povzroči, da se plast kože odlušči, tako da se pod njo pokaže regenerirana koža, ki je običajno bolj gladka. Dermatologi s tem postopkom zdravijo od sonca poškodovano kožo in nekatere vrste aken. Odpravlja lahko tudi kozmetične težave, kot so starostne pege in gube pod očmi.
Gube, brazgotine in zmanjšano polnost obraza je mogoče začasno odpraviti z injekcijami. Dermatolog lahko med obiskom v ordinaciji injicira botoks ali polnila, kot sta kolagen in maščoba. Rezultati običajno trajajo nekaj mesecev, za vzdrževanje učinkov pa so potrebne redne injekcije. Vendar pa nekateri ljudje razvijejo protitelesa proti botoksu, zaradi česar so injekcije neučinkovite, na kar lahko prej opozorijo dermatologi.

 dermatologi

Odstranjevanje ali obnova dlak in krčne žile

Dermatologi lahko uporabljajo različne metode za reševanje izpadanja las, vključno s presaditvijo. Lahko pa odstranijo neželene telesne dlake z laserjem. Lahko uporabljajo tudi lasersko kirurgijo za zdravljenje različnih kožnih težav ali kozmetičnih težav, vključno s tumorji, bradavicami, madeži, neželenimi tetovažami, rojstnimi znamenji, brazgotinami in gubami.
Površinske vene na nogah so majhne, razširjene površinske vene. Ljudje jih včasih imenujejo pajkaste vene in lahko zahtevajo njihovo odstranitev.

Skleroterapija je običajno zdravljenje pajkastih žil. Vključuje vbrizgavanje pene ali posebne raztopine v veno, ki draži sluznico, zaradi česar se vena Dermatolog uporablja tumescentno liposukcijo za odstranjevanje maščobe. Vključuje vbrizgavanje velikih količin lokalnega anestetika v maščobno tkivo, ki ga nato izsesajo iz telesa. Tumescentna liposukcija ni zdravljenje debelosti ampak je kozmetični postopek za oblikovanje telesa. Dermatologi lahko uporabljajo tudi laserje za selektivno razbijanje maščobnih celic.
Dermatologi lahko obnovijo manjkajočo kožo s kožo z drugih delov telesa. Ali pa lahko popravijo izgubo kože tako, da ustvarijo zavihek kože iz bližnjega območja in ga uporabijo za prekrivanje poškodovanega obliža.
Mohsova operacija pa je zdravljenje kožnega raka. Dermatolog najprej odstrani plasti kože, da se znebi rakavih celic, nato pa jih pregleda pod mikroskopom. Nato odstrani zaporedne plasti, dokler ni več rakavih celic. Izvajanje te operacije zahteva posebno usposabljanje.
Če se simptomi kože, las ali nohtov ne odzivajo na zdravljenje doma, je morda čas, da poiščete strokovno pomoč. Pomembno je, da se o kakršnih koli prihajajočih dermatoloških zdravljenjih pogovorite s svojimi osebnimi zdravniki.

Prispevki iz iste kategorije: