Alzheimerjeva bolezen

Alzheimerjeva bolezen in pomen njenega zgodnjega odkrivanja

Najpogostejša oblika demence je Alzheimerjeva bolezen, pri kateri je v ospredju predvsem prizadetost spomina, mišljenja in obnašanja. Ker Alzheimerjeva bolezen velja za progresivno bolezen je zelo pomembno, da jo čimprej odkrijemo. Ko namreč odkrijemo zgodnje simptome, je njeno napredovanje mogoče učinkovito upočasniti, v nekaterih primerih pa tudi ustaviti. Tako se bolniku omogoči dostojno življenje in kolikor toliko samostojen vsakdan.

Čeprav te krute bolezni še ne znamo pozdraviti, pa danes, zahvaljujoč sodobni medicini in naprednim tehnikam, že znamo bistveno upočasniti njeno napredovanje. To je zelo pomembno, saj napredni simptomi pacientu sčasoma popolnoma onemogočijo samostojno opravljanje vsakdanjih dejavnosti. Ena najboljših terapij, ki jih danes poznamo je tudi transkaranialna pulzna stimulacija (TPS), o kateri bomo spregovorili v nadaljevanju.

Kaj je Alzheimerjeva bolezen?

Gre za bolezen, ki se odvija v možganih. Zanjo je značilen upad kognitivnih funkcij, med katerimi so najpomembnejši spomin, razmišljanje, zaznavanje, predstavljanje, domišljija, govorjenje, delovanje, načrtovanje, reševanje problemov, pozornost, čustvovanje in nekateri drugi. Med napredovanjem Alzheimerjeve bolezni, ki predstavlja najpogostejšo obliko demence, kognitivne funkcije oslabijo do te mere, da bolnik ni več sposoben normalnega in samostojnega življenja.

Alzheimerjeva bolezen simptomi

Čeprav se ta oblika demence najbolj pogosto pojavi pri starostnikih, pa v nobenem primeru ne gre za normalno obliko staranja. Bolnik potrebuje stalno oskrbo, hkrati pa stanje vpliva tudi na njegove svojce. V njeni prvi fazi se pojavijo blage motnje spomina, ki pa jih ljudje pogosto zamenjujejo za normalen del staranja. Ko ta z leti napreduje, oseba izgubi številne normalne telesne funkcije med katerimi je tudi sposobnost govora. Poleg resnih motenj spomina, na začetek bolezni kažejo tudi zmedenost, slabo orientacijo, nenavadne spremembe razpoloženja, sumničavost, neutemeljeno nasilno vedenje ter težave pri sporazumevanju, požiranju, hoji in tako dalje.

Možnosti zdravljenja bolezni

Čeprav Alzheimerjeva bolezen ni ozdravljiva, pa danes že poznamo različne metode, ki preprečujejo njen nadaljnji razvoj. Ker gre za zelo kompleksno bolezen, mora specialist pri vsakem bolniku individualno ugotoviti, kateri je najboljši način zdravljenja. V zadnjih letihje medicina na tem področju zelo napredovala, vendar pa še vedno ne poznamo zdravila, ki bi pacientu povrnilo izgubljeno možgansko funkcijo. Prav zato je njeno zgodnje odkrivanje še toliko bolj pomembno.

Sodobna medicina trenutno poskuša z zdravili ali njihovo kombinacijo in drugimi ukrepi predvsem nekoliko upočasniti napredovanje in lajšati že nastale simptome bolezni. Na tak način lahko občutno izboljšamo kvaliteto življenja bolnikov in seveda tudi svojcev, ki jim ravno tako ni lahko. Ključnega pomena je, da bolnik še ob pravem času prejme pravo zdravilo.

Večina zdravnikov želi pri pacientu z Alzheimerjevo boleznijo:

  • v kar največji meri ohraniti njihove mentalne zmožnosti,
  • vzpostaviti kontrolo vedenjskih sprememb,
  • zdraviti vse pridružene bolezni.

Vendar pa se danes klasičnemu zdravljenju z zdravili pridružujejo tudi številne sočasne terapije. Njihov cilj je, da se kar najbolj in najdlje časa ohrani duševne sposobnosti obolelih in tako izboljša splošno kakovost življenja. To pomaga tudi svojcem, ki se nekoliko razbremenijo vsakodnevnih skrbi za bližnjega.

Transkaranialna pulzna stimulacija

Ena najbolj priznanih nemedikamentoznih načinov zdravljenja je tudi transkranialna pulzna stimulacija (TPS®). Slednjo izvajajo izvajamo v Centru fizioterapije Ljubljana. Terapija je učinkovita le pri blagi do zmerni obliki bolezni. Ko Alzheimerjeva bolezen že preveč napreduje, pa ta metoda žal ni več učinkovita. S pomočjo TSP se spodbuja ohranjanje duševnih sposobnosti, ki so za bolnika še kako pomembni.

Alzheimerjeva bolezen 2

Toda kako sploh deluje TSP? V bistvu gre za pulzno stimulacijo, pri kateri z akustičnimi impulzi stimulirajo tiste dele možganov, ki jih Alzheimerjeva bolezen najbolj prizadene. S pomočjo posebnega aparata se spodbuja tvorba novih krvnih žil v možganih. Na ta račun se poveča regeneracija možganskih celic. Raziskave kažejo, da se tekom terapij povečajo prepustnost celičnih sten in metabolična aktivnost;. Poleg tega pa TPS spodbuja še nevromodulacija znotraj centralnega živčnega sistema.

Kako se izvaja TSP?

TSP se izvaja s pomočjo posebne naprave. Postopek je povsem neboleč, varen in enostaven. Običajno traja  30 minut, priporočljivo pa je, da izvedete 6 terapij. Slednje se izvedejo v dveh tednih.

Prispevki iz iste kategorije: