eterično olje čajevca uporaba

Kakšna je za eterično olje čajevca uporaba, da je najbolj učinkovita

Eterično olje čajevca, uporaba je zelo široka, je znano tudi kot olje melaleuke, pridobljeno s parjenjem listov avstralskega čajevca. Pri lokalni uporabi naj bi olje čajevca delovalo protibakterijsko. Olje čajevca se običajno uporablja za zdravljenje aken, atletskega stopala, uši, glivic na nohtih in pikov žuželk. Olje čajevca je na voljo kot olje in v številnih izdelkih za kožo brez recepta, vključno z mili in losjoni. Vendar pa olja čajevca ne smete jemati peroralno. Če se zaužije, lahko povzroči resne simptome. Kakšna je torej za eterično olje čajevca uporaba?

Za eterično olje čajevca uporaba

Raziskave o uporabi olja čajevca pod posebnimi pogoji kažejo, da učinkuje na akne. Raziskave kažejo, da bi lahko bil gel za zdravljenje, ki vsebuje olje čajevca, učinkovit pri lajšanju aken. Šampon z oljem čajevca, ki ga uporabljate štiri tedne, se je izkazal za učinkovitega pri zdravljenju prhljaja. Krema z oljem čajevca, ki se nanaša dvakrat na dan en mesec, se je izkazala za učinkovito pri lajšanju simptomov atletskega stopala. Eterično olje čajevca, uporaba v kombinaciji z oljem sivke, se je izkazalo za učinkovito pri zdravljenju jajčec uši. Raziskave so pokazale, da je olje čajevca uporabljeno v čisti obliki ali v kombinaciji z drugimi protiglivičnimi terapijami, učinkovito pri zdravljenju glivic na nohtih. Rezultati se lahko razlikujejo, ker ni standardiziranih metod za pridobivanje olja čajevca ali ustvarjanje izdelkov, ki vsebujejo olje.

 eterično olje čajevca uporaba

Eterično olje čajevca uporaba je raznovrstna, vključno z ohranjanjem zdrave kože, las in nohtov. Poleg znanstveno podprtih koristi je olje čajevca poceni in varno, če ga uporabljate v skladu z navodili.
Pri lokalni uporabi je olje čajevca na splošno varno in lahko pomaga pri zdravljenju aken in drugih površinskih okužb kože. Izogibajte se peroralni uporabi olja čajevca, ki je pri zaužitju strupeno. Večina ljudi lahko brez težav lokalno uporablja olje čajevca. Vendar lahko eterično olje čajevca uporaba povzroča draženje kože, alergijske kožne izpuščaje, srbenje, zbadanje, rdečico in suho kožo. Ne uporabljajte olja čajevca, če imate ekcem.

Olje čajevca je strupeno pri zaužitju. Lahko se pojavijo resni neželeni učinki, vključno z zmedenostjo, pomanjkanjem nadzora mišic ali koordinacije prostovoljnih gibov in znižanje ravni zavesti.
Čeprav je eterično olje čajevca uporaba v kombinaciji z drugimi zdravili pri zdravljenju bakterijskih ali glivičnih kožnih stanj, trenutno ni dokazov o medsebojnem delovanju zdravil. Pomembno je, da se pogovorite z zdravstvenim delavcem, preden začnete uporabljati eterična olja in se prepričajte, da raziščete kakovost izdelkov blagovne znamke. Preden preizkusite novo eterično olje, vedno naredite test z obliži.

Kako naredijo olje čajevca?

Olje čajevca je pridobljeno iz listov Melaleuca alternifolia, majhnega drevesa, ki izvira iz Queenslanda in Novega Južnega Walesa v Avstraliji. Čeprav je Melaleuca alternifolia znana kot čajevec, je ne smemo zamenjevati z rastlino, katere listi se uporabljajo za pripravo črnega in zelenega čaja.

Avstralski Aborigini že stoletja uporabljajo olje čajevca kot tradicionalno zdravilo. Ti avtohtoni Avstralci zdrobijo liste čajevca, da izvlečejo olje, nato pa ga vdihavajo za zdravljenje kašlja in prehlada ali pa ga nanesejo neposredno na kožo za zdravljenje.

Danes je olje čajevca široko dostopno kot 100 % nerazredčeno ali čisto olje. Na voljo so tudi razredčene oblike, ki segajo od 5–50 % jakosti v izdelkih za kožo. Zato je eterično olje čajevca uporaba razširjena in dokaj znana. Olje čajevca vsebuje številne spojine, za katere je bilo dokazano, da ubijajo nekatere bakterije, viruse in glivice. Zaradi teh lastnosti zatiranja klic je eterično olje čajevca uporaba cenjena kot naravno zdravilo za zdravljenje bakterijskih in glivičnih kožnih obolenj, preprečevanje okužb in pospeševanje celjenja. Olje čajevca je idealno naravno razkužilo za roke. Študije so pokazale, da uniči več pogostih bakterij in virusov, odgovornih za povzročanje bolezni, vključno z E. coli, S. pneumoniae in H. influenzae. Eterično olje čajevca, uporaba skupaj s čistilom poveča njihovo učinkovitost proti E. coli.

Eterično olje čajevca uporaba proti nadležnim žuželkam je manj znana. Študija je pokazala, da so imele krave 24 ur po zdravljenju z oljem čajevca 61 % manj muh kot krave, ki niso bile zdravljene s tem oljem.

Prispevki iz iste kategorije: