najboljše ležišče za hrbtenico

Kakšno je najboljše ležišče za hrbtenico?

Po jutru se dan pozna – če se zbuditi v udobni postelji, ki vam omogoča kakovosten počitek, potem bo vaš dan vesel, vi pa napolnjeni z novo energijo. Dober spanec pa vam lahko zagotovi le dovolj dobro ležišče, ki vaše telo podpira na vseh kritičnih točkah. Najboljše ležišče za hrbtenico je tisto, kjer imate dovolj dobro oporo na ledvenem, križnem in ramenskem predelu. Čeprav se sliši popolnoma logično, pa se vseeno še prevečkrat zgodi, da spimo na vzmetnici, ki v nobenem primeru ni primerna za nas. Toda kako izbrati tisto, ki nam bo zagotovilo omembe vreden spanec?

Je čas za menjavo ležišča?

Razlogov, zakaj se ne naspimo, je lahko več. Eden izmed glavnih je zagotovo dotrajano ležišče, ki je, poleg slabe podpore med spanjem, tudi leglo pršic in ostalih delcev. Ti pa lahko močno vplivajo tudi na vaše zdravje. Spodaj vam zato naštevamo znake, ob katerih je zagotovo čas, da se odpravite po novo vzmetnico:

  • Če na vašem ležišču čutite vzmeti ali vdolbine, pomeni, da je le to izrabljeno in dotrajano. Kot tako vam ne zagotavlja optimalne podpore, zato ga čim prej zamenjajte z novim.
  • Kadar je ležišče obrabljeno, recimo na način, da je tkanina obrabljena ali celo strgana. Dobro je vedeti, da materiali sčasoma ne nudijo več tiste opore, ki bi jo morali.
  • Če med spanjem občutite premikanje partnerja. To pomeni, da je ležišče že izgubilo svojo čvrstost in podporo.
  • Če so na vzmetnici vidni madeži, ki jih s čistilnimi sredstvi ne morete več odstraniti. Najboljše ležišče za hrbtenico mora biti namreč tudi zdravju varno. Kar pa stara in različnih delcev in umazanije polna vzmetnica zagotovo ni.

Ne glede na to, ali je vaše ležišče dotrajano in poškodovano, pa strokovnjaki svetujejo, da svojega zamenjate vsake 7 (penasta ležišča) do 10 (lateks ležišča) let.

Predstavljamo vam najboljše ležišče za hrbtenico

Verjeli ali ne, toda čudežnega ležišča, ki bi odpravil vse vaše težave ni. Svoj sanjski model morate namreč poiskati, ga preizkusiti in šele na to kupiti. Ljudje se namreč med seboj razlikujemo, zato ne moremo spati na istih ležiščih. Težje osebe in tisti s težavami v hrbtenici potrebujejo nekoliko tršo vzmetnico. Za alergike in otroke pa so primerni tisti modeli, ki so narejeni iz materialov, ki preprečujejo nastanek alergijskih reakcij.

Najboljša vzmetnica za hrbtenico naj bo tako izbrana v skladu z anatomijo vašega telesa. Prva pomembna lastnost pri nakupu je višina ležišča. Pri tem velja, da višje kot je ležišče, več udobja vam zagotavlja. Ko govorimo o dimenzijah, moramo paziti, da je ta vsaj 10 cm daljša od vašega telesa in hkrati tudi čim širša.

Velik poudarek je potrebno nameniti tudi trdoti. Trše kot je ležišče, težja oseba bo na njem lahko udobno spala. Penasta ležišča so tako bolj primerna za otroke in osebe z nizko telesno težo. Srednje trda in lateks ležišča pa vso potrebno oporo nudijo srednje težkim in osebam z višjo telesno težo. Največ kar lahko naredite zase in svoje telo je, da izberete večconsko ležišče, ki še dodatno podpira spečega na kritičnih točkah – križni del, ledveni del, ramena in vrat.

Ortopedska vzmetnica 

Še posebno pozornost morajo nakupu vzmetnice nameniti vsi tisti, ki se srečujejo z večjimi težavami, kot so bolečine, morebitne poškodbe ali različni ortopedski problemi. Najboljše ležišče za hrbtenico je zagotovo ortopedsko. Gre za naprednejše modele, ki se razlikujejo v svoji trdoti in prožnosti, sestavljeni pa so iz posebnih dodelanih vzmeti, ki podpirajo telo po vsej dolžini hrbtenice.

Najboljše ležišče za hrbtenico je potemtakem tisto, ki preprečuje nemiren spanec in s tem obremenitve nanjo. Svetujemo vam, da vzmetnico pred nakupom vedno preizkusite, za nasvet pa se obrnete na strokovnjaka, ki vam bo s svojimi nasveti pomagal do sanjskega spanca.

Prispevki iz iste kategorije: