sončne elektrarne

Sončne elektrarne – od vaše ideje do izgradnje

V zadnjem obdobju je vse več zanimanja in povpraševanja za sončne elektrarne, ste se tudi vi odločili, da bi izgradnja lastne sončne elektrarne bila prava izbira za vas? Če ste odgovorili pritrdilno, potem vabljeni, da preberete prispevek do konca, saj boste v njem našli vse najpomembnejše informacije, ki jih v tem trenutku potrebujete. Vse od ideje, do tega, kaj vse morate upoštevati pri izbiri in izvedbi sončne elektrarne.

Zakaj bi sploh izbrali sončne elektrarne?
Preprosto zato, ker si s tem zagotovite brezplačno električno energijo za ogrevanje, hlajenje in za vso ostalo električno potrošnjo. Naslednji razlog, zakaj bi izbrali sončne elektrarne, ker je sončna elektrarna investicija, ki se vam bo povrnila v približno 7. do 8. letih in po tem času nimate več nobenih stroškov za električno energijo. Ker z lastno sončno elektrarno postanete neodvisni od dviga cen električne energije. Ker je vgradnja sončne elektrarne strateška odločitev in lahko izkoristite subvencijo v višini 180 evrov na kilovat instalirane moči elektrarne. V podjetju Ekofrank vam nudijo brezplačno ponudbo za izvedbo sončne elektrarne, le kontaktirajte jih in pripravili vam bodo popolnoma brezplačno in neobvezujočo ponudbo.

Se sprašujete, kakšno moč sončne elektrarne potrebujete?
Trenutno je za male potrošnike električne energije (na primer za družino) na voljo program za vgradnjo sončne elektrarna za samooskrbo. Če se odločite za to, potem je smiselno, da se vgradi tako moč da sončna elektrarna, pokrije letno porabo električne energije, v nasprotnem primeru boste po letnem poračunu plačali, če ste porabili več elektrike, kot jo je vaša sončna elektrarna proizvedla. Viška pa ne dobite plačanega, zato je smiselno, da vgradite tako moč sončne elektrarne, ki bo pokrila vaše potrebe električne energije, brez viškov. Za pravilen izračun lahko povprašate tudi strokovnjake, ki vam bodo v podjetju Ekofrank z veseljem priskočili na pomoč.

sončne elektrarne

Sončne elektrarne – največji izkoristek
Verjetno vas zanima tudi, kdaj ima izbrana sončna elektrarna največji izkoristek? Največji izkoristek sončne elektrarne dobite v primerih, ko sonce sije ves čas pod kotom 90° na sončne celice. Temu se lahko približate samo s sistemi, kjer se naklon in smer sončnih celic prilagaja poti sonca. V primerih, ko so sončne celice fiksno vgrajene na streho (to je trenutno tudi edina možnost, ki je subvencionirana s strani Ekosklada v Sloveniji) pa se učinkovitost le-teh spreminja glede na smer sonca. Najbolje je seveda, da je usmeritev strehe proti jugu in da je naklon strehe cca. 35 °, saj je to idealna lega za poletni čas, ko je čas obsevanja največji in ko je tudi moč sončnega obsevanja največja. Zato v vsakem primeru v poletnih mesecih, od aprila do konca avgusta, pridobite največ električne energije. A večina streh obstoječih objektov nima povsem idealne strehe, zato je treba izračunati, koliko električne energije lahko na dani strehi pridobite iz 1 kW instalirane moči modulov.

Omejitve za namestitev sončne elektrarne
Pri namestitvi sončnih celic je treba upoštevati določene omejitve, če želite imeti učinkovito investicijo s hitro vračilno dobo. Umestitev naj bo proti jugu, če pa se odločite za umestitev na katero drugo smer (razen severa, ki ni primerna) pa za to potrebujete več modulov za enako moč. Sončna elektrarna namestite na strehi stanovanjskega objekta, kjer je obračun DDVja 9,5 %, na drugih objektih pa 22 %.

Potrebna površina za namestitev sončne elektrarne
Z razvojem tehnologije se tudi učinkovitost sončnih celic neprestano povečuje. Danes lahko dobite na 1 m2 že 200 W moči modulov. To pomeni, da lahko 11,2 kW sončno elektrarno namestite že na 56 m2 strehe. Dejanska potrebna površina strehe se v praksi poveča, ker so moduli standardnih pravokotnih dimenzij in tako ne morejo povsem izkoristiti razpoložljive površine strehe. Hkrati pa so lahko na strehi še razne ovire, ki prav tako zmanjšajo možnosti namestitve modulov, kot na primer okna, zračniki, dimniki itd.

Odločite se za sončne elektrarne, ki vam jih od deje do izdelave uredi podjetje Ekofrank. Za vsa morebitna vprašanja so vam na voljo na elektronskem naslovu info@ekofrank.si, na telefonski številki 031 396 623 ali preko kontaktnega obrazca na spletni strani. Povprašajte jih za aktualno ponudbo za vaš stanovanjski objekt in se potem odločite za sončno elektrarno, ki je zagotovo prava odločitev, ki vam bo pomagala privarčevati precej denarja pa še do okolja boste bolj prijazni. Zato se odločite za sončne elektrarne Ekofrank – verjemite, ne bo vam žal.

Prispevki iz iste kategorije: