leseno okno

Leseno okno: kakovost preteklosti za sedanjost

Ko naslonim nos na ledeno hladno šipo, izriše izdihana sapa na steklu rosne meglice. S pogledom preletim zasneženo pokrajino. Zunanji hlad se preseli v moje telo. Dlani položim na leseno okno. Prste premikam po leseni površini, da se navzamem energije drevesa, ki je nekoč rastlo v gozdovih na drugi strani okna.

Njegovo mogočno telo je trmasto kljubovalo vetrovom, medtem ko so ga poskušala izruvati zimska neurja. Bujna zelena krošnja je v pomladnem času gostila ptice, ki so veselo čebljale na njegovih vejah. Veveričja družina si je našla zavetje v njegovi varni duplini. Drevo je bilo dom.

Ko je napočil čas, so iz njegovega lesa izdelali opremo za moj dom. Zdaj nudi varnost meni in moji družini. Lepota, ki jo vnaša v bivalne prostore, nas razvaja z domačnostjo in toplino.

Kot gradbeni material se les uporablja že tisočletja. Lepoto in funkcionalnost lesa so cenili že naši predniki. Zakaj je ne bi tudi mi?

Če se odločate za nova okna, ne odlašajte. Naročite lesena okna preko spleta pri KOSECtim. Z veseljem vam bodo odgovorili tudi na vsa morebitna vprašanja ter poskrbeli, da bo vaša končna odločitev vaša najboljša odločitev.

leseno okno

Leseno okno ima številne prednosti

 

 • les je naraven material, ki izžareva domačnost
 • zaradi naravnega izgleda se okno iz lesa dopolnjuje s preostalim pohištvom v prostoru
 • zaradi lesa, iz katerega narejen, je okno iz lesa prijazno za zdravje ljudi
 • okno iz lesa doživi dolgo življenjsko dobo, saj ne potrebuje veliko vzdrževanja
 • les je odličen izolator
 • les dobro prenaša temperaturne razlike
 • če se leseno okno poškoduje, se poškodbe z lahkoto popravijo
 • les je okolju prijazen in ekološko razgradljiv material
 • les nima negativnega vpliva na okolje

Popolnoma naravno in ekološko je okno iz lesa sinonim za kakovost. Narejeno iz smrekovega, borovega, merantijevega, macesnovega ali hrastovega lesa vnaša v dom toplino in čarobnost.

Klasično leseno okno je kvalitetno okno

 

Leseno okno je klasičen gradbeni element, ki ga človeštvo uporablja že tisočletja, a se ga ljudje ne naveličajo. Še več.
Njegovo lepoto poskušajo proizvajalci prenesti na nove alternativne materiale. Posnemati želijo videz lesa, njegovo barvo in njegove lastnosti, vendar ostaja okno iz lesa najlepši izdelek stavbnega pohištva.

V nakup lesenega okna kupce prepričajo številna dejstva, ki govorijo v prid tovrstnemu oknu:

 • od sonca zbledelo leseno okno se z lahkoto popravi, medtem ko se zbledelih barv PVC okna ne da;
 • življenjska doba okna iz lesa se podaljša s pravilnim vzdrževanjem;
 • kakovostno okno iz lesa se z lahkoto vzdržuje, saj je les zaščiten s premazi, ki preprečujejo bledenje barve, vdor insektov ter nastanek poškodb, ki bi jih povzročil vpliv vremena;
 • okno iz lesa doživi častitljivo starost, zato se visok finančni vložek, ki ga namenimo za nakup dolgoročno splača;
 • leseno okno je mogoče v celoti reciklirati;
 • kvalitetno okno iz lesa je izdelano iz zelo kvalitetnih materialov, zato je energetsko zelo učinkovito. Les je zaradi svoje celične strukture dober naravni izolator in slab prevodnik toplote. Uspešno ščiti pred vdorom zraka iz okolja, prav tako pa je tudi odličen zvočni izolator;
 • okno iz lesa je varno, saj je izdelano v skladu z vsemi zahtevanimi predpisi. V primeru požara zadrži ogenj, ne sprošča dioksinov in povzroči manj dima. Ob gorenju lesa se ne sproščajo strupeni nevarni plini, prav tako pa prenese les višje temperature, zato je okno stabilnejše.

leseno okno

Lepota okna je v lesu

 

Leseno okno je narejeno iz prijetnega in lepega naravnega materiala, ki dom napolni s toplino in domačnostjo.
Hiša z lesenimi okni je lepa navznoter in navzven. Različne vrste lesa imajo različno barvo in strukturo, s katerimi dopolnimo izgled bivališča. Leseni okvirji se med seboj ne razlikujejo samo po barvi, ampak tudi po stilu, reliefu in debelini.

Elegantnost in unikatnost lesenega okna daje dodatno vrednost našemu domu, saj se z lesom ne more primerjati noben drug material. Les zmanjšuje raven stresa in prostor napolni s prijetnimi vibracijami, zato se človek v takšnem okolju bolje počuti.

Nepremičnina, ki jo krasijo lesena okna ima pri kupcih višjo vrednost in na trgu doseže višjo ceno.

Naložba v leseno okno se dolgoročno splača

 

Ker lahko doživi leseno okno častitljivo starost, se visok finančni vložek, ki ga namenimo za nakup, dolgoročno zelo splača. Prav tako kvalitetno izdelano okno ne potrebuje veliko nege in vzdrževanja, servisiranje in obnavljanje pa je redkokdaj potrebno.

Za nakup lesenih oken se kupci največkrat odločijo zaradi lepote lesa. Les kot naraven material pa ima številne dobre lastnosti, ki pretehtajo pri odločitvi.

V kolikor menjamo stara okna za nova, je smiselno preveriti tudi možnosti nepovratnih finančnih spodbud, ki jih omogoča Ekosklad. Ekosklad povrne kar 25% sredstev od zneska nakupa, vendar so nepovratna finančna sredstva namenjena nakupu zgolj za leseno okno. Država si namreč želi, da bi se ljudje v večji meri odločali za izdelke, ki so narejeni iz naravnih materialov z večjo energijsko učinkovitost, da uporabljajo obnovljive vire in skrbijo za manj onesnažen zrak.

Prispevki iz iste kategorije: