darila za valentinovo

Darila za valentinovo naj bodo uporabna in naj predstavljajo vašo naklonjenost do ljubljene osebe

Kako čas hitro beži, kajne? Komaj smo vstopili v novo leto, že se bliža valentinovo, praznik romantike in ljubezni, ki mnogim predstavlja čas, ko so do svojih partnerjev in partneric še bolj pozorni in jim izkazujejo veliko pozornosti. Darila za valentinovo so lahko povsem preprosta, važno je, da predstavljajo vašo naklonjenost osebi, ki ji je darilo namenjeno. Če boste svoji dragi podarili nakit, s tem gotovo ne boste zgrešili, saj to ženske obožujejo.

Zakaj je valentinovo praznik zaljubljencev?

Ste se kdaj vprašali, zakaj sploh praznujemo praznik zaljubljencev in to prav 14. februarja? Odgovor na to vprašanje najdemo nekaj stoletij nazaj, ko je cesar Klavdij II., da bi še bolj utrdil svoje vladanje, prepovedal poroke in zaroke. Veliko parov je tako izgubilo upanje, da bodo lahko kdaj zaživeli skupno življenje in so čakali na rešitelja. Prišel je duhovnik Valentin, ki je pare na skrivaj poročal, a glej ga zlomka, cesar je za to kmalu izvedel in ga obsodil na smrt. V ječi je Valentin spoznal slepo ječarjevo hčerko in se vanjo zaljubil, zato ji je na večer pred svojo usmrtitvijo napisal sonet. Po legendi naj bi dekle ob njegovih besedah spregledalo. Kasneje je bil Valentin posvečen v svetnika, 14. februar pa je bil dodeljen za njegov god. Od takrat je valentinov dan, dan zaljubljencev in ljubezni.

Neke vrste dan zaljubljencev so poznali že stari Rimljani, ko so v času luperkalij priredili nekakšen ljubezenski srečelov. V skrinjo so dali imena deklet, potem pa so fantje vlekli listke. Dekle, ki jo je fant dobil, naj bi postalo njegovo dekle.

Zanimiva je tudi tradicija v Ameriki, kjer je valentinovo dan, ko lahko dekle zaprosi moškega za roko. Danes, ko se vse bolj govori o enakosti spolov, je to, da dekle zaprosi moškega, že skoraj običajno, včasih pa je bil lep običaj.

V Sloveniji 14. februar prvotno ni bil povezan s praznikom zaljubljencev – 14. februarja namreč goduje Sveti Valentin, ki prinese ključ do korenin. Takrat se začne delo na vrtovih in ostala kmečka dela. Lahko bi torej rekli, da je valentinovo pri nas vrinjeno, pa vendar je postal kar priljubljen praznik. Slovenci sicer poznamo še svoj praznik, to je Gregorjevo, ko se ptički ženijo in nekateri si ljubezen izkazujejo takrat in ne 14. februarja. Lahko pa izkoristite oba praznika in svojo ljubezen kronate dvojno.

Kaj podariti na valentinovo?

Darila za valentinovo naj izražajo vašo ljubezen in spoštovanje do ljubljene osebe. Lahko so povsem preprosta, izdelate jih lahko tudi sami in verjemite, da bodo s tem dobila večjo vrednost. Darila za valentinovo niso nujno materialne stvari. Osebo lahko presenetite že s tem, da ji po napornem dnevu v službi skuhate kosilo, ji zmasirate stopala, prisluhnete njenim besedam in podobno. S tem ji boste dali vedeti, da jo cenite in ljubite in bo tega vesela enako ali pa še bolj, kot pa kakšnih zelo dragih stvari.

darila za valentinovo
Darila za valentinovo – nakit

Zagotovo so najbolj priljubljena darila za ženske različne ogrlice, zapestnice, uhani in podobno. Svoji dragi lahko tako za valentinovo kupite nove uhane, ki bodo poudarili njen obraz, ogrlico ali zapestnico z njenim imenom, prstan, ki si ga že dolgo ogleduje in podobno. Odlično darilo so tudi tako imenovane Pandora zapestnice, na katere je možno dodajati posamezne obeske. Tako lahko ženi ali punci vsako leto kupite nov obesek, ki bo spomin na posebne dogodke, obletnice dogodkov in podobnih stvari.

Nakit je vedno posebno darilo, ki ga oseba lahko nosi vsak dan ali pa le ob posebnih priložnostih. Darila za valentinovo lahko tako preprosto najdete v zlatarnah, ki ponujajo različne vrste nakita, od srebrnega do zlatega, minimalističnega ali bolj izstopajočega in podobno. Nakit že dolgo ni več le estetski element, ampak ima tudi veliko simbolno funkcijo. Za nekoga lahko predstavlja odraz njegovega življenjskega sloga, povezanost z nekom, lahko je spomin na pomembne dogodke … Če boste partnerici za valentinovo podarili nakit, ga bo gotovo vesela in jo bo vedno spominjal na vas. Če ji boste kupili zapestnico ali verižico z njenim imenom, posebnim motivom ali graviranim prstanom, bo sentimentalna vrednost tega nakita še toliko večja.

Darila za valentinovo so torej namenjena temu, da osebi izkažemo svojo ljubezen do nje. Ne glede na to, kaj nekomu kupite za darilo, poskrbite, da ga bo res vesel in da bo darilo predstavljalo neko uporabno vrednost. Ljubljeno osebo pa razvajajte celo leto, ne le na praznik zaljubljencev.

Prispevki iz iste kategorije: