motorna olja

Motorna olja različnih vrst in znamk na enem mestu

Motorno olje je zelo pomembna tekočina v avtu, saj opravlja številne funkcije za nemoteno delovanje našega vozila. Pomembno je, da se zavedamo njegovega pomena in da ne pozabimo na vsake toliko časa dvigniti pokrova avtomobila ter preveriti stanje količine olja. Premajhna količina oz. izrabljenost olja namreč povzročata slabše delovanje samega pogonskega sistema. Da bo nakup motornega olja enostavnejši, smo v nadaljevanju za vas pripravili nekaj bistvenih informacij. Ob koncu pa vas bomo seznanili še s ponudnikom, ki prodaja kakovostna motorna olja.

Katere funkcije opravlja motorno olje?

Najpomembnejša naloga, ki jo opravlja motorno olje, je zmanjševanje trenja med gibljivimi kovinskimi deli motorja. To naredi tako, da se med gibajočima se površinama ustvari tekoč in nepretrgan mazalni film. Na ta način se podaljša življenjska doba samega pogonskega sklopa motorja. Motorna olja zagotavljajo ustrezno raven kompresije. Med drugim odstranjuje nečistoče in preprečujejo kopičenje usedlin, ki se nato odlagajo v oljni filter. Motorno olje je pomembno tudi zato, ker z odvajanjem toplote ohlaja motor in ga na nek način ščiti pred hitrejšo obrabo.

Za dolgo življenjsko dobo pogonskega sklopa motorja se priporoča uporaba kvalitetnih motornih olj.

Kakšne težave lahko nastopijo, če je motornega olja premalo ali pa, če ga je preveč?

V primeru premajhne količine olja se zgodi, da motorna črpalka ne zmore dobaviti olja v motor. Posledica tega je padec tlaka. Ob tem se lahko poškodujejo ležaji, turbopolnilniki in nenazadnje tudi sam motor. Zavedati se je potrebno tudi, da bo redno mazanje kovinskih delov z oljem preprečilo proces oksidacije (rjavenja) in posledično nastanek korozije.

Če je motornega olja preveč, lahko pri dizelskih motorjih pride do okvare filtra trdih delcev, mogoče pa je tudi, da bodo začela puščati tesnila in cevi.

Kako preveriti zadostno količino olja?

Sodobna tehnologijo v avtomobilih nam že sama odčita nivo olja z elektronsko meritvijo. Kaj pa v primeru, ko ta zataji? Kljub napredku tehnologije je včasih dobro, da znate sami preveriti količino olja kar na klasičen način z merilno palico. Kako to storiti? Najbolje bo, da preverite nivo olja v avtu takrat, ko je motor še topel. Svoj avtomobil parkirajte na ravni površini, počakajte 10 min, nato odprite pokrov in vzemite v roko čisto krpo. Najdite merilno palico, jo potegnite ven, očistite do suhega in jo ponovno potisnite v odprtino. Merilno palico nato ponovno izvlecite in iz nje odčitajte nivo motornega olja. Nahajati se mora med oznakama MIN in MAX.

Pomen redne menjave

Zavedati se moramo, da deluje olje v avtu pod velikimi mehanskimi in termičnimi obremenitvami. Pogonski sklop motorja je predvsem v zimskem času pred hudimi preizkušnjami. Problem se lahko pojavi tudi pri vožnji na kratke razdalje, npr. do 5 ali 10 km, ko se motor ne uspe segreti na svojo delovno temperaturo. Samo ugodna delovna temperatura namreč zagotavlja ustrezno mazanje motorja ter učinkovito delovanje. Dolgo časa rabljeno olje bo postalo zaradi kopičenja saj, ki nastajajo pri notranjem zgorevanju, črno. To je znak, da bo potrebno v najkrajšem možnem času zamenjati olje, saj lahko v nasprotnem primeru pride do neljubih okvar.

Motorna olja delujejo pod velikimi mehanskimi in termičnimi obremenitvami, zato je dobro, da poskrbimo za njihovo redno menjavo.

Motorna olja delimo v več skupin

V osnovi se motorna olja delijo na tri skupine:
– Mineralna
– Polsintetična
– Sintetična
Med seboj se razlikujejo glede na vrsto baznega olja, ki je pridobljeno iz surove nafte, ter po stopnji viskoznosti. Slednja je najpomembnejša lastnost motornega olja. Pove nam, kako tekoče oz. gosto je samo olje. Viskoznost mora ustrezati tipu motorja, ki ga ima prevozno sredstvo, ter letnemu času in temperaturi ozračja. V zimskem času se bomo denimo odločali za motorna olja, ki pripadajo viskoznostnemu razredu od 0W-15W. Letna enorazredna olja so označena z 20, 30, 40, 50 ali 60. Trenutno najpogostejša pa so celoletna večrazredna olja, ki imajo navedeni dve oznaki, npr. 5W-30 in se lahko uporabljajo skozi vse leto.

Kvalitetne znamke motornih olj

Na spletni strani silux.si boste lahko med pestro ponudbo zasledili najkakovostnejša motorna olja preverjenih znamk, ki vam bodo zagotovila brezskrbno uporabo in delovanje vašega vozila. Ene takšnih so zagotovo Schell, Mobil 1, Elf, Castrol in Motul. Preverjeno se motorna olja omenjenih znamk proizvajajo v skladu z najvišjimi kakovostnimi ter ekološkimi standardi.

Zaključek

Kakovostna motorna olja bodo poskrbela, da bo pogonski sklop motorja deloval dlje časa, poleg daljše življenjske dobe pa bo stalna prisotnost dovoljšne količine olja vplivala na ekonomično porabo goriva in nižje stroške vzdrževanja vozila. Izberite torej kvalitetno motorno olje, ki bo primerno za vaš tip in vrsto vozila pri priznanih proizvajalcih in ponudnikih. To je namreč najboljše zagotovilo, da bo vaš nakup zanesljiv in uspešen.

Prispevki iz iste kategorije: