žari

Z žari do vrhunske pojedine

Kadar razmišljamo o jedeh z žara, mislimo na čas toplih poletnih večerov. To je čas za druženje s prijatelji. Čas za piknik ob reki, jezeru, na plaži, na gozdni jasi ali v hribih. Trenutek spontane odločitve, ko se z najnujnejšimi stvarmi odpravimo na izbrano lokacijo in uživamo v prijetnem okolju ter veseli družbi.
Za udobje ne potrebujemo veliko: žar, piknik odeje in hladilne torbe s pijačo ter hrano. Mogoče še kakšen športni rekvizit, s katerim si bomo krajšali čas.

Oglje, ki v žaru vroče žari pod slastnimi kosi mesa in zelenjave, nam bo ustvarilo vrhunsko poletno pojedino.
V zimskih mesecih pa nas razveseljujejo na plinskem žaru pečeni veliki maroni.

Žar mojster in žari

Pravi žar mojster ve, da je potrebno žar pred uporabo dobro očistiti, nato pa ploščo ali rešetko pred pričetkom pečenja ogrevati vsaj 20 minut.

Kadar imamo opravka z žari na oglje, uporabimo les, s katerim mesu izboljšamo okus. Priporočljiv je les vinske trte, figov les ali bukovina. Trši in debelejši les poskrbi za dolgotrajnejšo žerjavico. Oglje mora postati belo in pepelnato, ko žar pokrijemo s pokrovom in odpremo vse lopute, ki omogočijo kroženje zraka.

Plinski žari zahtevajo ogrevanje na najvišji temperaturi. Ko dosežejo najvišjo temperaturo, žar zapremo, da se vse dobro segreje, pred peko pa temperaturo znižamo.

Žari imajo dve odprtini: na vrhu in na dnu. S spodnjim zračnikom dovajamo v ogenj kisik in nadzorujemo toploto. Zgornji zračnik mora biti vedno odprt, da zrak kroži. Če ga zapremo, žar ugasne.

Med pečenjem hrane mora biti pokrov žara ves čas zaprt, da zadrži vlago, vročino in dim. Priprava hrane je tako hitrejša, hrana pa sočnejša.

žari

Žari in meso – zmagovalna kombinacija

Kolikor je ljudi na pikniku, toliko je različnih vrst mesa, ki jih lahko pripravimo na žaru. Najpogostejša izbira žar mojstra je vratovina. Sledijo dobrote Balkana oziroma čevapčiči in ražnjiči. Za otroke pa se ponavadi speče perutninsko meso.

Izbrano meso mora biti sveže in kvalitetno, kosi mesa pa ne pretanki. Da obdrži svojo sočnost in okus, mesa ne smemo soliti več kot 15 minut pred peko. Priporočljivo je, da ga mariniramo v mešanici olja in kisline, ki bo zmehčala proteine v mesu.

Različne vrste mesa pečemo na različnih delih žara. Temperatura žara namreč ni enakomerno razporejena in se lahko kakšen kos mesa prehitro preveč zapeče. Z oljem namažemo meso in ne rešetke, saj se olje na rešetkah rado zažge, kar mesu pokvari okus.

Ko je meso spečeno, mora počivati, da se malo ohladi. Proteini v mesu takrat postanejo čvrstejši, meso pa v sebi obdrži več sokov.

Žari in zelenjava – zdrava kombinacija

Največkrat vegetarijanca odžene že sama misel na žar. Vendar so žari veliko več kot le pripomoček za pripravo mesa. Na žaru lahko pripravimo raznovrstno in predvsem zdravo hrano, ki se je vegetarijanci zagotovo ne bodo mogli ubraniti.

Bučke, jajčevci, paprika, koruza in šampinjoni so klasika med zelenjavami pečenimi na žaru.
Okusna solata iz na žaru pečene ne premehke solate, ki ji dodamo radič, ohrovt ali zelje ter korenje in por, je odmik od ustaljenih in dolgočasnih zelenjavnih jedi z žara.
Sledijo cvetačni zrezki oziroma na rezine narezana surova cvetača opečena na žaru.
Prava paša za oči s svojim živobarvnim izgledom pa so zagotovo na palčke nanizani ter na žaru popečeni šampinjoni, šalotka, paradižnik češnjevec, avokado in brokoli.

Tako kot meso moramo marinirati tudi zelenjavo, preden jo spustimo na vročo rešetko. Marinado pripravimo iz olja, sojine omake, limoninega soka in strtega česna ter z njo oblijemo zelenjavo in pustimo počivati vsaj trideset minut. Marinada bo dala zelenjavi okus, preprečila pa bo tudi, da bi se zelenjava med peko preveč izsušila.

Nikakor ne smemo pozabiti na prelive:

  • zmešamo lahko balzamični kis, olivno olje, gorčico, česen, poper in sol ter potresemo s pinjolami
  • za ljubitelje orientalskih okusov je na voljo preliv iz tahinija oziroma sezamove paste z jogurtom in limoninim sokom
  • izvrstna je mešanica jogurta, limoninega soka, česna in svežih zelišč

Prelivi se odlično podajo k vsaki zelenjavi z žara, a tudi k pečenemu navadnemu ali sladkemu krompirju.
S prelivi dodatno obogatimo okus hrane, ki jo spečemo na žaru.

Žari in sadje – raj za sladkosnede

Žari ne ponujajo gurmanskih užitkov samo mesojedcem in vegetarijancem, temveč tudi sladkosnedom.

Na žaru popečeno sadje je pravi ognjemet karamelno-medenih okusov. Breskve, nektarine, slive in hruške so najbolj hvaležno sadje za pripravo na vročih rešetkah.

Kralj sadja, ki ga pripravimo na žaru je vsekakor ananas. Poprej mariniran v kokosovem mleku bo zaživel na naših krožnikih kot samostojna jed ali pa kot priloga mesnim jedem.

Pa dober tek!

Prispevki iz iste kategorije: