Vitamini za nosečnice

Vitamini za nosečnice za zdravo nosečnost

Nosečnice morajo še posebej paziti, da dobijo dovolj vitaminov in mineralov. Nosečnice imajo namreč večje prehranske potrebe kot ženske, ki niso noseče. Obstaja nekaj ključnih vitaminov in mineralov, ki so za nosečnice še posebej pomembni, med njimi folna kislina, vitamin D in železo. V nadaljevanju bomo opisali kateri vitamini za nosečnice so najbolj pomembni.

Folna kislina

Prvi med vitamini za nosečnice je folna kislina. Ko ste noseči, želite storiti vse, kar je v vaši moči, da zagotovite zdravo nosečnost in zdravega otroka. Ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko storite, je, da poskrbite za zadostno količino folne kisline, ki je najbolj važna med vitamini za nosečnice. Folna kislina je hranilo, ki ga najdemo v zelenolistni zelenjavi, stročnicah, oreščkih in obogateni hrani. Na voljo je tudi kot prehransko dopolnilo. Uživanje zadostne količine folne kisline je pomembno, ker lahko pomaga preprečiti nekatere prirojene okvare otrokovih možganov in hrbtenice.

Okvare nevralne cevi so resne prirojene napake, ki lahko povzročijo težave z otrokovimi možgani in hrbtenico. Te okvare lahko povzročijo težave z gibanjem in duševnim razvojem. Nekateri otroci z okvarami nevralne cevi umrejo pred rojstvom ali kmalu po njem. Vitamini za nosečnice in med njimi folna kislina lahko pomaga preprečiti te težave.

Vitamini za nosečnice

Uživanje zadostne količine folne kisline je še posebej pomembno v zgodnji nosečnosti, preden morda sploh veste, da ste noseči. Takrat so vitamini za nosečnice še posebej pomembni. Zato je pomembno, da vse ženske, ki bi lahko zanosile, vsak dan jemljejo prehransko dopolnilo s 400 mikrogrami folne kisline. Ta dodatek morate začeti jemati vsaj en mesec, preden začnete poskušati zanositi. Vitamini za nosečnice kot prehranski dodatek so ena od možnosti. Če ne jemljete dodatka, poskrbite, da uživate živila, ki so obogatena s folno kislino, kot so žita, kruh, testenine, riž in moka. Folno kislino lahko dobite tudi iz zelenolistne zelenjave, stročnic, oreščkov in semen.

Folna kislina je pomembno hranilo za vse ženske, ki bi lahko zanosile, saj lahko pomaga preprečevati nekatere prirojene napake. Najbolje je, da vsaj en mesec pred zanositvijo vsak dan jemljete dodatek, ki vsebuje 400 mikrogramov folata ali folne kisline. Folate lahko dobite tudi iz zelenolistne zelenjave, stročnic, oreščkov in semen.

Vitamin D

Drugi med vitamini za nosečnice je vitamin D, ki je bistvenega pomena za nosečnice in njihove otroke, ki se razvijajo. Ta vitamin pomaga pri pravilnem razvoju otrokovih kosti in zob ter pri absorpciji kalcija. Nosečnice potrebujejo vitamin D za preprečevanje preeklampsije, bolezni, ki lahko povzroči visok krvni tlak in lahko privede do resnih zdravstvenih zapletov za mater in otroka.

Pridobivanje zadostne količine vitamina D med nosečnostjo je lahko težavno, saj se z napredovanjem nosečnosti sposobnost telesa za absorpcijo tega vitamina zmanjšuje. Najboljši način za pridobivanje zadostnih količin vitamina D je z izpostavljanjem sončni svetlobi ali z jemanjem prehranskega dopolnila. O tem, koliko vitamina D potrebujete med nosečnostjo in ali morate jemati dodatek, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem. On vam bo svetoval, kateri vitamini za nosečnice kot prehransko dopolnilo so najprimernejši.

Koliko vitamina D potrebujem?

Količina vitamina D, ki jo potrebujete med nosečnostjo, je odvisna od številnih dejavnikov, vključno s tem, kje živite, koliko časa preživite na prostem in ali jemljete prehransko dopolnilo. Če živite na območju z malo sončne svetlobe ali ne hodite veliko ven, boste morda morali jemati dodatek. O tem, koliko vitamina D je primerno za vas, se posvetujte z zdravnikom.

Kje lahko dobim vitamin D?

Vitamin D je v nekaterih živilih, med drugim v mastnih ribah, kot so losos, skuša in tuna, v jajčnih rumenjakih in gobah. Vendar je samo s prehrano težko dobiti dovolj vitamina D. Najboljši način za pridobivanje zadostne količine vitamina D je preživljanje časa na prostem na neposredni sončni svetlobi. Ne pozabite uporabljati kreme za sončenje!

Železo

Pomembno v nosečnosti je tudi, da imate dovolj železa . V nosečnosti vaše telo potrebuje več železa kot običajno, da podpira rast in razvoj vašega otroka. Železo je mineral, ki ga najdemo v hrani in prehranskih dopolnilih. Pomembno je tudi za tvorbo hemoglobina, beljakovine v rdečih krvničkah, ki prenaša kisik iz pljuč v preostalo telo.

Če nimate dovolj železa, se lahko razvije anemija zaradi pomanjkanja železa. Zaradi tega se lahko počutite utrujeni in šibki. Prav tako obstaja tveganje za prezgodnji porod in nizko porodno težo. Huda slabokrvnost lahko ogrozi življenje vas in vašega otroka. Zato je pomembno, da med nosečnostjo prejemate dovolj železa.

Količina železa, ki ga potrebujete med nosečnostjo, je odvisna od tega, koliko železa ste imeli, preden ste zanosili. Večina nosečnic potrebuje približno 27 miligramov (mg) železa na dan. Če ste noseči z dvojčki ali več, boste morda potrebovali do dvakrat več železa

Več železa potrebujete tudi, če obstaja tveganje za anemijo zaradi pomanjkanja železa. To velja za ženske, ki imajo močne menstruacije, so noseče z dvojčki ali več, so veganke ali vegetarijanke, so imele v preteklosti pomanjkanje železa ali imajo druge zdravstvene težave, kot sta Crohnova bolezen ali celiakija

Kje lahko dobite železo?

Železo lahko dobite s hrano ali prehranskimi dopolnili – ali oboje. Nekatera živila, ki vsebujejo veliko železa, so:

  • govedina,
  • piščanec,
  • ribe,
  • leča,
  • fižol,
  • tofu,
  • špinača,
  • brokoli,
  • rozine.

Če vaš zdravnik meni, da potrebujete dodatek železa, ga lahko jemljete tudi brez recepta. Pazite, da natančno upoštevate navodila na embalaži. Jemanje prevelikih količin železa je lahko škodljivo

Nosečnice potrebujejo več železa kot običajno, saj je nujno potrebno za rast in razvoj otroka. Če ne dobivate dovolj železa, se lahko razvije anemija zaradi pomanjkanja železa, kar je lahko nevarno tako za vas kot za vašega otroka. Dovolj železa najlažje dobite s hrano, kot so govedina, piščanec, ribe, leča, fižol, tofu, špinača, brokoli in rozine. Če vam to svetuje zdravnik, lahko jemljete tudi prehransko dopolnilo z železom brez recepta. Pazite, da natančno upoštevate navodila, da ne zaužijete preveč železa.

Če imate kakršne koli pomisleke glede prehrane ali vnosa vitaminov med nosečnostjo, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

 

Prispevki iz iste kategorije: