Izdelava fasad

Kako se gibljejo cene zaključnega sloja izdelave fasade?

Zunanji videz objekta je neposredno povezan s podobo in karakterjem lastnika, zato je izdelava fasade zelo pomemben projekt. Videz hiše kaže na urejenost lastnika, kar lahko pozitivno vpliva na prvi vtis, ki ga drugi dobijo o vas. Pri izbiri fasade in urejanju okolice je pomembno, da poskrbite za lep videz, saj se na ta način lahko izboljša podoba vašega doma. Za večino ljudi je izdelava fasade stvar, s katero se srečuje le enkrat ali dvakrat v življenju, zato nekateri izvajalci izkoriščajo to dejstvo in zavajajo stranke glede izbire materialov, cene ter kakovosti izvedbe. Ker je majhna verjetnost, da ima stranka izkušnje s tem, kako poteka izdelava fasade in ker je potreba po novi fasadi redka, se nekateri izvajalci lahko izognejo odgovornosti. To pa lahko vodi do nezaupanja in strahov strank glede kakovosti dela in izbire izvajalcev po zaključku projekta.

Kakovostna izvedba fasade – ključ do izboljšanja videza okolice in trajnosti objekta

S premišljeno zasnovano fasado lahko obogatimo končno podobo objekta in hkrati prispevamo k izboljšanju videza okolice. Zato je izbira izkušenega izvajalca, ki nudi storitev (t.j. izdelava fasade) ključnega pomena, saj lahko ustrezno fasaderstvo poskrbi za kakovostno izvedbo in končni izdelek, ki bo zadovoljil potrebe in želje stranke ter hkrati doprinesel k izboljšanju celotne podobe okolice. Prednostna naloga izvajalca, ki nudi storitev izdelava fasad je, da se s stranko pred začetkom izdelave fasade dogovorijo o specifičnih željah, pri čemer upoštevajo tudi svoje predloge in okoljske predpise. Pri izvajanju fasaderskih storitev moramo upoštevati trajnost in obstojnost objekta, kar so vrednote, ki jih upoštevajo njihovi strokovnjaki.

Učinkovita in natančna izvedba fasaderskih storitev s skrbno zaščito objekta in okolice

Ekipa mojstrov pri mojfasader.si fasaderstvo deluje usklajeno, kar pomeni, da so naloge med člani ekipe jasno določene, zato izdelava fasad hitro poteka. Kljub temu, da so učinkoviti in hitri, ne dovolijo napak in so vedno zanesljivi in natančni pri svojem delu. Njihov cilj je, da upoštevajo vaše želje in tako ustvarijo estetsko dovršene fasade. Pred pričetkom dela s ponjavami in drugimi zaščitnimi sredstvi, skrbno zaščitijo stavbno pohištvo in elemente, kot so terase, leseni podi, okna in okenske police. Njihovi mojstri poskrbijo, da pred odhodom očistijo morebitne ostanke materialov in zaščitnih premazov z oken. Tako zagotavljajo, da ostanejo vaši prostori čisti in nepoškodovani, tudi ko je izdelava fasad končana.

Fasaderske storitve, ki vključujejo tudi svetovanje in načrtovanje za popoln videz fasade

Pri njihovem delu se zavedajo, da fasaderstvo in izdelava fasad ne zajema le tehničnih vidikov gradnje, ampak tudi svetovalno funkcijo. So vaši svetovalci pri izbiri barvne kombinacije fasade, saj je včasih težko oceniti končni izgled na velikih površinah samo s pomočjo majhnih papirnatih barvnih vzorcev. Z veseljem vam bo fasaderstvo pomagalo izbrati barve, ki bodo vaši fasadi dale popoln videz. Pred pričetkom del je pomembno opraviti posvet s stranko, kjer se skupaj oceni stanje objekta in se določijo možnosti izboljšav, pri tem pa se upoštevajo tudi želje stranke in njen cenovni okvir. Na podlagi teh informacij se nato sestavi načrt za izvedbo dela, saj je za njih najbolj pomembno zagotoviti zadovoljstvo stranke, ko je izdelava fasad končana.

Izdelava fasad
Kakovostno izdelana fasada za lepši in boljši videz vaše hiše.

Izdelava kakovostne fasade: pregled objekta, priprava podlage, inženiring in pravilno izvajanje del

Najprej njihovi mojstri pregledajo stavbo, naredijo načrt in pripravijo podlago, ki mora ustrezati strogim standardom. Izdelava fasade vključuje več zapletenih procesov, pri katerih vremenski pogoji pogosto predstavljajo oviro. Izdelava fasad poteka tako, da mora biti podlaga za fasado suha, čista in enakomerna, ne sme vsebovati umazanije ali ostankov, ki lahko povzročijo neenakomerno površino. Izdelava fasad poteka tako, da za izvajanje fasaderskih del veljajo različna pravila, kot je na primer zahtevana temperatura nad 5 stopinj Celzija, prav tako morajo biti dokončani vsi estrihi in notranje stene. Fasadni ometi potrebujejo čas za sušenje, ki lahko traja več dni, odvisno od vremenskih razmer, saj fasada ne sme biti izpostavljena preveliki vročini. Nato mojstri nanesejo izolacijo, ki pomembno vpliva tudi na končno ceno fasade. Izdelava fasad poteka tako, da morajo biti izolacijske plošče pravilno nameščene in tesno pritrjene, morebitne špranje pa se zapolnijo s tekočim izolacijskim sredstvom.

Pomembnost združljivosti materialov in uporaba najboljših gradbenih pripomočkov ter tehnologij

Izdelava fasad zahteva, da so uporabljeni materiali med seboj združljivi, kar lahko zagotovijo s spreminjanjem konsistence in viskoznosti materialov, dodajanjem različnih dodatkov in uporabo ustrezne tehnologije. Pred nanosom zaključnega ometa je potrebno zagotoviti, da je osnovna plast povsem suha in pripravljena. Pomembno vlogo pri končnem izgledu fasade pa igrajo tudi orodja in gradbeni pripomočki, zato mojstri, ki jim izdelava fasad predstavlja izziv, uporabljajo najboljše pripomočke in tehnologije, ki omogočajo natančno in kakovostno izdelavo fasade. Izdelava fasad poteka tako, da so fino glajenje in ustvarjanje imitacij kamna s pomočjo šablon ter reliefne površine nekatere od možnosti za ustvarjanje posebnega videza fasade.

Tervol in stiropor sta dva različna materiala za izolacijo. Tervol je narejen iz mineralne volne, ki je naravnega izvora, ima dobro parapropustnost in stabilno sestavo, vendar je dražji od stiroporja, bolj dovzeten za vlago in zahtevnejši za uporabo. Stiropor je cenejši, nudi dobro izolacijo, enostaven je za uporabo in ostaja najbolj priljubljena izbira za izolacijo v Sloveniji.

Kaj vpliva na ceno fasade in kolikšna je cena zaključnega sloja fasade?

Cena fasade je predvsem odvisna od debeline in vrste izolacije. Če želite doseči dobro toplotno izolativnost, se priporoča izolacija, ki ni tanjša od 12 cm. Za debelejše izolacije je pogosto mogoče dobiti različne subvencije, ki znižajo stroške. Cena za fasadni sistem iz 12 cm stiroporja, kjer je vključena cena zaključnega sloja fasade znaša okoli 33 EUR/m2, medtem ko je cena za 15 cm stiropor, kjer je vključena cena zaključnega sloja fasade približno 36 EUR/m2. Če se odločite za še debelejšo izolacijo s 20 cm stiroporja, bo cena fasade, kjer je tudi vključena cena zaključnega sloja fasade okoli 40 EUR/m2.

Izdelava fasad
Izolirana fasada za prijetno bivanje v vseh letnih časih.

Dvig cen gradbenih materialov in pomanjkanje gradbenih materialov v letu 2023 vplivata na cene izdelave fasade

Cena zaključnega sloja fasade je v letu 2021 močno narasla, predvsem zaradi dviga cen gradbenih materialov. V letu 2022 se je ta trend rasti cene fasad nadaljeval, kar dodatno povečuje stroške gradnje. Poleg tega obstaja tudi nevarnost pomanjkanja nekaterih gradbenih materialov, kar lahko dodatno vpliva na ceno in čas, ko se izvaja izdelava fasad. Zaradi tega mnogi lastniki odlašajo z izdelavo fasade, čeprav je ta potrebna, vendar ni verjetno, da se bodo cene kmalu znižale. Izdelava fasad se obračuna na osnovi velikosti kvadrature fasade. Cena je odvisna tudi od debeline in vrste izolacije ter kakovosti uporabljenih materialov. Dodatni stroški lahko vključujejo povezane storitve, kot so hidroizolacija temeljev hiše, menjava žlebov, barvanje napušča in podobno. Pri izdelavi fasade je pomembno upoštevati morebitne ugodnosti Eko sklada, do katerih je morda mogoče biti upravičen.

Kako pripraviti vašo fasado: koristne informacije pred izdelavo ali obnovo fasade

Preden se lotite izdelave oziroma obnove fasade, je pomembno, da pridobite naslednje informacije:

  • Strokovne informacije o najprimernejši vrsti izolacije za vaš objekt.
  • Ceno izdelave različnih vrst fasad na kvadratni meter.
  • Odločite se kakšen naj bo zaključni sloj vaše fasade ter se posvetujte z arhitektom ali strokovnjaki za barve.
  • Preverite, ali lahko pridobite subvencijo za fasado.
  • Načrtujte izvedbo fasade v mesecih, ko so zunanje razmere (temperatura zraka, padavine, osončenje) optimalne za to.

Subvencije za izolacijo fasade – do 50% cene naložbe

Subvencija za fasadni sistem je na voljo, če vgradite sistem z vsaj 18 cm toplotne izolacije, lahko pa jo dobite tudi, če vaš objekt že ima izolacijo in jo samo dopolnite. Eko sklad subvencionira do 20% priznanih stroškov naložbe (do 12 EUR na m2), v nekaterih območjih s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka pa lahko pridobite do 50% subvencije. Socialno šibki občani lahko dobijo finančno spodbudo do 100% priznanih stroškov naložbe.

Eko sklad ne krije vseh stroškov pri izvedbi fasade. Med odobrenimi stroški so nakup in vgradnja fasadnega sistema, gradbeni odri, odstranitev in izravnava starega ometa, vgradnja hidroizolacije na predelu podzidka, odstranitev starih okenskih polic, priprava špalet ter nakup in vgradnja novih okenskih polic. Subvencija ni na voljo za posamezna stanovanja ali nadstropja v večstanovanjskih stavbah. Fasada je subvencionirana le za stavbe, zgrajene pred letom 2003. Nelegalne stavbe, zgrajene pred letom 2003, morajo biti legalizirane pred vložitvijo vloge za subvencijo.

Preden se lotite gradbenih del, je potrebno predhodno oddati vlogo za pridobitev subvencije na Eko sklad. Rok za izvedbo del po prejemu subvencije je 9 mesecev. Poleg subvencije pa je mogoče pridobiti tudi kredit Eko sklada. Kot upravičenec do subvencije lahko nastopa fizična oseba, ki ima lastništvo stavbe, je etažni lastnik, ima stavbno pravico na nepremičnini ali pa najemnik s pisnim soglasjem lastnika. Eko sklad nudi brezplačno svetovanje in pravno pomoč pri pripravi vloge za subvencijo.

Kako izbrati zanesljivega izvajalca za izdelavo fasade?

Pri izdelavi fasade je zelo pomembno, da izberemo zanesljivega izvajalca, saj se fasada na hiši izdela le enkrat ali dvakrat v življenju. Nekateri izvajalci izkoriščajo neizkušenost strank in izvajajo nekakovostna dela, ne spoštujejo rokov in ne komunicirajo dobro s stranko. Ko delo končajo in prejmejo plačilo, prenehajo komunicirati s stranko, da bi se izognili reklamacijam zaradi napak. Zato je pomembno, da izberemo zanesljivega izvajalca in preverimo njegove reference ter ocene drugih uporabnikov. Ko izberemo izvajalca, z njim podpišemo pogodbo.

Kontaktne in obložene fasade – razlike in primerjava

Kontaktne fasade so najpogostejša izbira za fasadne sisteme v Sloveniji. Gre za sistem, ki se nanaša neposredno na nosilno steno v več slojih. Kontaktna fasada ima vedno zaključni sloj v obliki ometa, ki se lahko nanese na zid ali pa na toplotno izolacijo. Fasade se lahko izvajajo v tankoslojni ali debeloslojni obliki.

Obložena fasada se nanaša na fasadne sisteme, kjer se nosilna stena in zaključni sloj obnašata kot ločena sistema z vmesno podkonstrukcijo. Obstajata dve vrsti obloženih fasad – prezračevana in ne-prezračevana. Prezračevana fasada vsebuje nosilni zid, samonosne izolacijske plošče, prezračevalno plast in zunanjo oblogo, medtem ko ne-prezračevana fasada vključuje le nosilni zid, izolacijo in zunanjo oblogo. Pri ne-prezračevani fasadi je pomembno izbrati vodoodporno in paropropustno zunanjo oblogo, da vlaga, ki kondenzira, ne zastaja v izolacijskem sloju.

Izdelava fasad
Strokovno izdelana fasada za trajnostno in varčno rabo energije.

Ometane fasade – klasične in izolirane izvedbe ter tankoslojne izvedbe izoliranih fasad

Ometane fasade so razdeljene na neizolirane (klasične fasade) in izolirane fasade. Klasične fasade so najpogostejše na starih, spomeniško zaščitenih stavbah, kjer je potrebna mehansko odporna fasada brez toplotne izolacije. Omet je sestavljen iz treh plasti: obrizga, grobega ometa in finih ometov. Vezivo ometa je obvezno apno, ki omogoča sušenje sten. Izolirane fasade so večslojni sistemi, ki poleg toplotne izolacije omogočajo tudi nošenje zaključnega sloja (lepilna malta in zaključni omet) ter so lahko tankoslojne ali deloslojne izvedbe. Pogosto se uporabljajo plošče iz ekspandiranega polistirena (stiroporja) ali mineralne volne.

Izolacijske plošče tankoslojne fasade se pritrdijo na nosilni zid, nato pa se nanese tankoslojni omet v debelini 3-6 mm, v katerega se vplete steklena armaturna mrežica. Na koncu se nanese še tankoslojni dekorativni omet debeline do 2 mm. Ta vrsta kontaktnega fasadnega sistema se lahko uporablja tako pri novogradnjah kot pri obnovi obstoječih objektov, ne glede na gradbeni material. Mrežico napnemo preko sider in nanjo nanesemo osnovni omet iz cementa. Po sušenju se nanese še zaključni omet.

Pomembnost upoštevanja vremenskih pogojev in pravilne priprave podlage pri izdelavi fasade

Za kakovostno izdelavo fasade je pomembno upoštevati vremenske pogoje. Dela naj ne potekajo pri temperaturah pod 5 stopinj Celzija, tudi ponoči ne sme biti hladneje. Izogibati se je treba izvajanju del na soncu, v dežju in močnem vetru, saj lahko to negativno vpliva na končni izgled in funkcionalnost fasade. Preden se prične z lepljenjem fasadnega sistema, je pomembno, da je podlaga, na katero se bo fasada prilepila, čim bolj gladka. Do 4 metrov dolžine lahko imajo površinske nepravilnosti do 1 cm. Prav tako podlaga ne sme biti vlažna ob nanosu lepila. Pri novogradnjah je priporočljivo, da se betonska podlaga suši vsaj en mesec, preden se prične z izdelavo fasade, saj lahko v nasprotnem primeru pride do razpok in neenakomerne obarvanosti fasade.

Pri oblaganju opečnatih ali betonskih sten je pomembno, da se lepilo nanaša na robove izolacijskih plošč, kar prepreči slabšo izolativnost in kroženje zraka. Pri tem se nanos lepila širi 5 cm in ne sme biti debelejši od 2 cm. Če pa se izolacija lepi na gladko podlago, pa se lepilo nanese v debelini do 1 cm po celotni površini izolacijske plošče. Plošče je pri tem treba nemudoma namestiti na steno, da se lepilo ne posuši prezgodaj in ima dober oprijem. V četrtem koraku nameščanja fasade je pomembno, da so stiki med izolacijskimi ploščami čim bolj tesni, saj se v nasprotnem primeru lahko pojavijo fuge, ki jih je treba zapolniti z ekspandiranim polistirenom. V petem koraku je pomembno strokovno vgraditi stavbno pohištvo, okenske police in druge dodatke, da ne ustvarjajo toplotnih mostov. V šestem koraku je potrebno zagotoviti izolacijo tudi na balkonih, saj se toplotni mostovi pogosto pojavljajo ravno tam. Neizolirani balkoni lahko povzročijo nabiranje kondenza in plesen ter zmanjšajo učinkovitost izolacije.

 

Prispevki iz iste kategorije: